27 september 2016

Torta Hrapoćuša (Daring Kitchen sept 2016)


The bakers of the Daring Kitchen had a delicious cultural challenge in September: torta hrapoćuša from Croatia. We baked along with our host: Jason, from the blog Daily Candor. Source of the recipe is the website "The recipe hunters", which is worth a visit on itself. From this website I took a little description of the cake of this month:

"Off the coast of Croatia, lies a beautiful little island, named Brač. The island of Brač is gastronomically famous for for a certain cake coveted by locals and tourists alike. The Hrapoćuša cake was created and is currently made by the women of a small mountainside village called Dol. The cake is named after the stones found along the rocky caves in the village. Each family has their own version of the cake with little twists and tricks and every year a representative woman from each family competes in the Hrapćuša Festival for the best cake.
Now a little about the cake...The cake or "torta" is made of two seperate layers. The first layer consists of a almond flour sponge cake and the second layer consists of a walnut meringue. The aroma of the cake is reminiscent of orange and lemons deriving from the citrus juice and rinds used in the recipe."


I made the recipe without alterations, and I was astonished. The bottom layer is almost like  a light almond paste, so soft and tasty. And the top layer is unlike anything I ever baked. Crispy, with an enormous amount of walnuts - and very sweet. 

The cake doesn't contain strange ingredients or take too much time - except for the cooling time of 90 minutes. This is definitely worth a try!
And to Jason: thank you for this excellent challenge, I loved it!


You can read the English recipe on the Daring Kitchen website, or on Jason's website: Daily Candor
My translated Dutch recipe is below. 
And if you want to bake along with us, you can become a member starting next month. Just visit our website. You could also check out Facebook, Instagram, Pinterest and Twitter.


==

De bakker van de Daring Kitchen hebben deze maand Dolska Torta gemaakt, samen met onze gastheer Jason, van Daily Candor
In Zuid-Europa ligt het land Kroatië. In het zuidwesten van Kroatië ligt de streek Dalmatië. Bij Dalmatië hoort ook het eiland Brač. En op het eiland Brač ligt het stadje Dol. En omdat de inwoners van Dol deze taart hebben bedacht, heet hij dus “Dalmatian Dol cake”. De traditionele naam is “torta hrapoćuša” (spreek uit: rapo tsjoesja). Die naam komt van de ruige rotsen bij de grotten op het eiland. Op het eiland Dol wordt elk jaar een hrapoćuša-festival gehouden, met een bakwedstrijd.
De taart is opvallend van smaak en structuur. De bodem is een heerlijke, zachte cake met amandelen, sinaasappel en vanille. De brosse bovenkant is gemaakt van walnoten, eiwitten en heel veel suiker. Van deze taart hoef je maar kleine porties serveren. 



Bron van het recept is de website "The recipe hunters". Als je Engels kunt lezen, is die website op zichzelf al een bezoekje waard! 


Torta Hrapoćuša

Bereidingstijd: ongeveer 2 ½ uur inclusief 90 minuten afkoelen
Gebruikte vorm: 20 cm springvorm (voor een 30 cm vorm verdubbel je het recept)

De 20 cm springvorm wordt helemaal gevuld door de cake met toplaag. Ik zou zeggen: als je vorm 21 cm is, is dat beter dan 19 cm.

Ingrediënten
250 gram amandelmeel
400 gram walnoten
600 gram kristalsuiker (!)
½ sinaasappel
½ citroen
1 ½ eetlepel kirsch/maraschino of andere likeur met kersensmaak
6 grote eieren
1 theelepel vanille-extract

Aanwijzingen
1. Verwarm de oven naar 250°C.
2. Rasp de schil van de halve sinaasappel en pers hem uit. Doe dit ook met de halve citroen.
3. Doe in je mixerkom: schil en sap van de halve sinaasappel, de helft van je vanille-extract, alle likeur en 200 gram van de suiker. Roer rustig door elkaar.
4. Splits de zes eieren, en roer de dooiers door het mengsel in de mixerkom. De eiwitten doe je in twee schone kommen: vier in de ene, twee in de andere.
5. Klop de twee eiwitten enigszins stijf in een schone, vetvrije kom.
6. Doe de helft van de geklopte eiwitten bij het beslag, en doe de helft van het amandelmeel er ook bij. Schep dit voorzichtig door elkaar. Voeg nu van beide de andere helft toe, en schep weer voorzichtig door elkaar.
7. Leg een cirkel bakpapier op de bodem van je springvorm. Giet het beslag erin.
8. Bak als volgt:
5 minuten op 200°C (let op dat de oven heter is voorverwarmd)
15 minuten op 175°C
15 minuten op 160°C
Tijdens het bakken begin je met stap 9.
Begin de cake te checken tien minuten voor het eind van de baktijd.
Als een sateprikker die je erin steekt, er weer schoon uitkomt, is de cake klaar. Laat de oven op 160°C staan! 

Mijn cake was klaar na de volledige baktijd.
Als de cake in het midden is gerezen, duw hem dan voorzichtig met de achterkant van een grote lepel plat.
Let op: als je een grotere bakvorm hebt gekozen, met meer beslag, dan kost het ook meer tijd om te garen.
9. Terwijl de cake aan het bakken is, doe je de vier eiwitten, 400 gram suiker en de walnoten in een grote pan. Zet op halfhoog vuur, en roer 15 minuten stevig zodat de bodem schoon blijft. Stop als de vloeistof een lichte karamelkleur heeft. Let op, dit is heel heet!
10. Doe schil en sap van de halve citroen, en de overgebleven ½ theelepel vanille-extract, bij het walnootmengsel. Roer er goed door.
11. Giet het walnootmengsel over de gebakken bodem en maak de bovenkant glad.
12. Zet de vorm terug in de oven en bak nog 15 minuten op 160°C, tot de bovenkant goudbruin is.
13. Laat 90 minuten afkoelen. Haal dan voorzichtig uit de vorm, haal het bakpapier eraf, en serveer!







Geen opmerkingen: